Κατευθυντήριες γραμ...
 
Notifications
Clear all

Κατευθυντήριες γραμμές 3/2022 σχετικά με τις παραπλανητικές πρακτικές σχεδίασης διεπαφών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης : Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα αποφύγετε.

1 Posts
1 Users
0 Reactions
6 Views
grousopoulos
(@grousopoulos)
Estimable Member
Joined: 1 year ago
Posts: 84
Topic starter  

Οι λεγόμενες «παραπλανητικές πρακτικές σχεδίασης» ορίζονται ως οι διεπαφές και οι σχεδιαζόμενες ροές ενεργειών χρηστών που υλοποιούνται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να επηρεάσουν τους χρήστες ώστε να λάβουν ακούσιες, μη επιθυμητές και δυνητικά επιβλαβείς αποφάσεις (συχνά αντίθετα προς τα συμφέροντα των χρηστών και υπέρ των συμφερόντων των πλατφορμών) όσον αφορά την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων. Αυτά οι πρακτικές σχεδίασης επηρεάζουν τη συμπεριφορά των χρηστών και μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητά τους να προστατεύουν αποτελεσματικά τα προσωπικά τους δεδομένα και να κάνουν συνειδητές επιλογές. Οι Κατευθυντήριες Γραμμές προσφέρουν πρακτικές συστάσεις σε παρόχους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχεδιαστές και χρήστες πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αξιολόγηση και την αποφυγή αυτών των τεχνικών. Οι παραπλανητικές πρακτικές σχεδίασης που αντιμετωπίζονται στο κείμενο κατηγοριοποιούνται σε τεχνικές Υπερφόρτωσης (Overloading), Παράκαμψης (Skipping), Ανάδευσης (Stirring), Παρεμπόδισης (Obstructing), Ευμεταβλητότητας (Fickle) και Συσκότισης (Left in the Dark).

Διαθέσιμες γλώσσες στη βιβλιοθήκη:

en

Σύνδεσμος ιστού αρχικής πηγής:

https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/guidelines/guidelines-032022-deceptive-design-patterns-social-media_en

Ημερομηνία τελευταίου ελέγχου/μεταφόρτωσης:

7/7/2023


   
Quote
Skip to content