Notifications
Clear all

ΔΕΕ - C 131/12 Google Spain SL, Google Inc. Κατά Agencia Española de Protección de Datos (AEPD), Mario Costeja González

1 Posts
1 Users
0 Reactions
7 Views
(@emaragou)
Member Moderator
Joined: 1 year ago
Posts: 20
Topic starter  

Το Δικαστήριο στην υπόθεση αυτή έκρινε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης μηχανής αναζήτησης πρέπει να χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνος της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι ερευνά με αυτοματοποιημένο, διαρκή και συστηματικό τρόπο το διαδίκτυο προς αναζήτηση πληροφοριών δημοσιευμένων σε αυτό, «συλλέγει» τέτοια δεδομένα τα οποία «ανακτά», «καταχωρίζει» και «οργανώνει» εν συνεχεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων ευρετηρίασης που διαθέτει, τα «αποθηκεύει» στους εξυπηρετητές του και, ενδεχομένως, τα «ανακοινώνει» και τα «θέτει στη διάθεση» των χρηστών της μηχανής υπό μορφή καταλόγων αποτελεσμάτων αναζήτησης, εκτελεί επομένως πράξεις επεξεργασίας. Το γεγονός δε, ότι τα δεδομένα αυτά είναι ήδη δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και δεν τροποποιούνται από τη μηχανή αναζήτησης, δεν παραλλάσσει τον χαρακτηρισμό των δραστηριοτήτων αυτών ως επεξεργασία δεδομένων.

Επομένως, ο φορέας εκμετάλλευσης της μηχανής αυτής, ως πρόσωπο που καθορίζει τους σκοπούς και τον τρόπο άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας, υπέχει θέση υπευθύνου με όλες τις ευθύνες, που  ο ρόλος του συνεπάγεται. Επισημάνθηκε ότι τυχόν διαφορετική ερμηνεία λόγω του ότι ο φορέας εκμετάλλευσης  δεν ασκεί έλεγχο επί των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι δημοσιευμένα σε ιστοσελίδες τρίτων θα ήταν αντίθετος όχι μόνο στο σαφές γράμμα αλλά και στον σκοπό της  διάταξης, ο οποίος συνίσταται στη διασφάλιση, μέσω του ευρέος ορισμού της εν λόγω έννοιας, αποτελεσματικής και πλήρους προστασίας των υποκειμένων των δεδομένων.

Διαθέσιμες γλώσσες στη βιβλιοθήκη:

el / en

Σύνδεσμος ιστού αρχικής πηγής:

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=152065&mode=req&pageIndex=1&dir=&occ=first&part=1&text=&doclang=EL&cid=2935074

Ημερομηνία τελευταίου ελέγχου/μεταφόρτωσης:

19/7/2023

 


   
Quote
Skip to content